Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη

 

Σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της πόλης, βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, το οποίο από το 1975 στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς.
Εδώ βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές. 


Δείτε την συλλογή φωτογραφιών από το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην επιβλητική «κρεβάτα», τον χώρο που φιλοξενούσε τις επίσημες τελετές και γιορτές, στον «καλόν οντά», καθώς και στο καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο που σήμερα στεγάζει για τις ανάγκες του μουσείου την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας. 


Πληροφορίες:
Καπετάν Λάζου 12, Ντολττσό
(τηλ. 2467028603)

(Σημ. Κάθε Δευτέρα το μουσείο είναι κλειστό) 

 

 

Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη


Σε μικρή απόσταση από το αρχοντικό Νατζή και το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ στην οδό Καπετάν Λάζου 12, βρίσκεται το αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Το αρχοντικό χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60 ανήκε στην οικογένεια Ν. Αϊβάζη.
Ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί η τοιχογραφία που κοσμεί εσωτερικά το κτίριο, με θέμα ένα νοσταλγικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης.
Η κάτοψη του σπιτιού είναι διαμορφωμένη σε σχήμα Π, χωρίς τις συνήθεις προεξοχές ("σαχνισιά"). Το σπίτι έχει ισόγειο, μεσοπάτωμα και όροφο. 
Στο μεσοπάτωμα, το λεγόμενο "εργαστήρι της γούνας" έχει ζωγραφισμένη την οροφή και το κοίλο γείσο κάτω από αυτή, με κτίρια σε τοπίο. 
Φυτικά θέματα κοσμούν τους τοίχους του δοξάτου στο δεύτερο όροφο καθώς και τους τοίχους του "καλού οντά", στον οποίο απεικονίζεται η "Βενετία κατά την φαντασίαν του ζωγράφου".

Το σπίτι ήταν ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, όμως όταν οι ιδιοκτήτες ασβέστωσαν τους τοίχους, μετά από συμβουλή των γιατρών, για να προλάβουν τη φυματίωση, χάθηκαν πολλά από τα διακοσμητικά. Στο υπόστεγο του αρχοντικού βρίσκονται το ζυμωτήριο, το κελάρι των τροφίμων και η αποθήκη των κρασιών. 
Ανήκει στο Δήμο Καστοριάς και την επίβλεψή του έχει ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος "Αρμονία"
Ο πλούσιος διάκοσμος του δοξάτου, τα ζεστά φιλόξενα δωμάτια, οι παλιές φωτογραφίες, ο καλός οντάς, το μαγαζάκι όπου ράβονταν τα αποκόμματα γούνας με το βελόνι, καθώς και τα εφόδια των υπογείων, μεταφέρουν τον επισκέπτη νοερά στο παρελθόν, προσφέροντας πλήθος στοιχείων για τον πολιτισμό και την ευμάρεια των κατοίκων της Καστοριάς.

Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς


ΔιαμονήΓια τη διαμονή σας στην Καστοριά και την γύρω περιοχή, κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην περιοχή της Καστοριάς, υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Επιλεγμένες προτάσεις και προσφορές διαμονής μπορείτε να δείτε παρακάτω.ΔιασκέδασηΓια την 
διασκέδασή σας στην Καστοριά και τις γύρω περιοχές θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (δραστηριότητες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας. 

 

Χάρτης πρόσβασης