Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας ΚαστοριάςΤο νέο αυτό μουσείο ιδρύθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς, από το ζεύγος Παναγιωτίδη Δημήτρη και Θεοχάρη Θεοφανώ. 
Σε δύο κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. 
Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό προπολεμικών ετών με μαγαζιά και σπίτια σε φυσικό μέγεθος όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα παλιά ξεχασμένα επαγγέλματα - καροποιός, γανωματής, τσαγκάρης, σιδεράς κτλ.
Σ' ένα σπήλαιο μια ολόκληρη φυλή Αρχανθρώπων επεξεργάζονται το δέρμα, τα όπλα, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, σ' ένα δύσκολο αγώνα για επιβίωση.

Δείτε την συλλογή φωτογραφιών από το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας Καστοριάς Τα ποικίλα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε θεματικές ενότητες ώστε οι επισκέπτες - κυρίως οι μαθητές - να διδάσκονται εύκολα και μεθοδικά την εξέλιξη του πολιτισμού μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα.

Κύκλος ψωμιού, μαλλιού, τρύγος, μαγειρικά σκεύη, η φωτιά, οι στολές, ο οπλισμός, μουσικά όργανα κτλ.
Παράλληλα λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο με ποικίλες δραστηριότητες όπως θέατρο - μουσική - φιλολογικά βραδινά - εκθέσεις έργων καλλιτεχνών, βιβλιοθήκη κτλ.

Οι κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, παριστάνουν απλοϊκούς γραφικούς τύπους κάθε ηλικίας, του χωριού και της πόλης την ώρα της δουλειάς και του μόχθου με στολές εποχής. 
Οι αντίκες είναι αυθεντικά κομμάτια και αμέτρητες!

Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και η συλλογή του κ. Πιστικού με ακριβείς μικρογραφίες των κυριοτέρων αρχοντικών, βυζαντινών εκκλησιών και μνημείων του Νομού.

Πληροφορίες:
Τηλ.: 24670.74.870, κιν.: 6970.392.196 ΔιαμονήΓια τη διαμονή σας στην Καστοριά και την γύρω περιοχή, κοντά στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην περιοχή της Καστοριάς, υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Επιλεγμένες προτάσεις και προσφορές διαμονής μπορείτε να δείτε παρακάτω.ΔιασκέδασηΓια την 
διασκέδασή σας στην Καστοριά και τις γύρω περιοχές θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (δραστηριότητες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας. 

 

Χάρτης πρόσβασης